Terug naar de site
Cantaloupe
Island, Strawberries, Moselle
Lamb's Polka, Chasin'
The Carrot,
String Beans
Arroz
Con Pollo
Arroz Con Pollo

De compositie ‘The Everywhere Calypso’ (1972) is veelzeggend voor de liefde van tenorsaxofonist Sonny Rollins voor de calypso, getuige composities als ‘Mangoes’ en ‘St. Thomas’. De laatste compositie is een ode aan het geboorte eiland van zijn ouders St. Thomas, een van de Virgin Islands in het Caribische gebied. Dit eiland kreeg ook bekendheid door de productie van suikerriet en rum.

In zijn jeugd kreeg Sonny zo vaak rijst te eten, dat hij een afkeer hiervoor ontwikkelde; liever at hij zijn lievelingsgerecht spinazie met aardappelpuree. Opmerkelijk is daarom de compositie ‘Arroz Con Pollo’ (rijst met kip) uit 1977.

‘St. Thomas’, ‘Arroz Con Pollo’ en ‘Mangoes’ leveren een smakelijke Caribische drieluik op. En als er nog een gaatje over is, zal een plakje ‘Coconut Bread’, ook een gerecht dat Sonny Rollins in zijn jeugd bij zijn ouders heeft gegeten, ook goed smaken.

Benodigdheden voor vier personen:

500 gram kipfilet
een ui
een vleestomaat
een bleekselderijstengel
twee tenen knoflook
1 dl kippenbouillon
vier eetlepels zonnebloem- of olijfolie
een klein Spaans pepertje
150 gram witte rijst
twee eetlepels fijn geknipte bladselderij
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Vleestomaat ontvellen, pitjes verwijderen en in stukjes snijden. Draadjes verwijderen van de bleekselderij en in dunne reepjes snijden. Ui en knoflook schillen en in stukjes snijden. Kipfilet in stukjes snijden. De rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken.De olie verhitten in een koekenpan en de stukjes kip om en om bakken. De stukjes ui kort meebakken en de hittebron verlagen. Ui, tomaat, knoflook, bleekselderij en het fijngesneden Spaanse pepertje en bouillon eraan toevoegen. In ruim dertig minuten gaar stoven. Fijn geknipte bladselderij erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Kip en saus serveren met droog gekookte witte rijst. Laat dit gerecht voorafgaan door een glaasje koude witte rum vermengd met een vleugje limoensap en na de rijst met kip, koude plakjes mango met fijn geraspte kokos serveren en/of een plakje kokostaart.

Arroz Con Pollo: Sonny Rollins Quintet: Easy Living; Original Jazz Classics OJCCD 893-2
Mangoes: Sonny Rollins Quartet: The Sound Of Sonny; Original Jazz Classics OJC 029 (RLP 24)
St. Thomas: o.a. Sonny Rollins Quartet: Saxophone Colossus; Original Jazz Classics OJC 291 (P 7079)
Coconut Bread: Sonny Rollins Quintet: No Problem; Original Jazz Classics OJCCD 1014-2; M 9104

Han Hidalgo
Jazzcookin®